Bretagne öröksége - az időtlen csíkos

Ismét itt a nyár, előkerültek a szekrényből a könnyű, lenge szettek, hétágra süt a nap, hamarosan a tanítás is véget ér, és a család apraja-nagyja izgatottan készülődik a Balatonhoz, vagy épp a kiválasztott tengerpartra. Menjünk bárhová, nekünk, nőknek idén is frissíteni kell a nyári repertoárunkat, és feltétlenül be kell szereznünk egy-egy új breton csíkos darabot, hisz a tengerész stílus minden nyáron a ruhatárunk alapját képezi.

De miért is szeretjük ennyire? Hogyan vált egy igazi férfi öltözék a nők kedvelt nyári viseletévé?

Ahogy manapság, úgy a 19. század közepén is igazi stílusteremtő ereje volt a királyi családnak. Amikor Victoria királynő matrózruhát adott fiára, Edward Albert hercegre, melyet a Royal Yacht fedélzetén viselt, egy csapásra népszerű ruhadarabbá vált, s mindenki így öltöztette a gyermekét. Később pedig a hölgyek ruhadarabjain is megjelentek a tengerészmotívumok.


A klasszikus tengerész öltözék gyapjúból és pamutból készült, melyet a 19. század közepén a francia haditengerészetnél kötelező jelleggel vezettek be. A breton csíkos ruhadarabok a Franciaország nyugati részén elhelyezkedő Bretagne tartományról kapták az elnevezésüket, s érdekességük, hogy az eredeti darabokon 21 csík volt, melyek Napóleon győzedelmes csatáit szimbolizálták. A csíkoknak azonban fontos gyakorlati szerepük is volt, hiszen így könnyen észrevették a hullámok között hánykolódó tengerészeket. A kopásállóság és praktikusság, az egyszerűség is fontos volt ezeknél a ruhadaraboknál.

1912-ben Coco Chanel is ide utazott, s olyan nagy hatással volt rá, hogy újragondolta, s ő maga is előszeretettel viselte a minimalista öltözéket, mely általa indult el igazán hódító útjára.


A negyvenes években a második világháború miatt kiemelkedő szerepe volt a hajózásnak. Ebben az időben igazi hazaszeretetéről tett tanúbizonyságot az, aki katonai, haditengerészeti egyenruhához hasonló szettben tündökölt.


Népszerűsége mai napig töretlen. Nincs is olyan híresség, aki ne jelent volna meg legalább egyszer a csíkos valamelyik kedvelt színpárosításában. Ma már minden nő számára elengedhetetlen egy fekete-fehér, kék-fehér, vagy piros-fehér színű ruhadarab, de egyre nagyobb tért hódítnak a sárga és a zöld színek is fehérrel kombinálva.


Szerencsére ebben a stílusban az itthoni tervezők is szívesen alkotnak. A NON+ divatmárka alapelvének inspirálója Mies van der Rohe idézete: Less is more – azaz a kevesebb több. A ruhákat az egyszerűség, letisztultság, visszafogottság és spontaneitás jellemzi. Az idei nyári kollekciónak jellegzetessége a breton csíkos mintázat, a kényelmes ruhák sportosan elegánsak, klasszikusak és vagányak is egyben.

Tervező: Kiss Sarolta, fotó: Rácmolnár Milán, modell: Örvendi Cintia, smink/haj: Pataky Ágnes, koncepció: Hoffmann Petra, helyszín: Lupa tó
www.nonplusz.hu
https://www.facebook.com/nonplusz/

 

Az alapdarab belvárosi üzletében is megtalálhatjuk az ízlésünknek megfelelő modern csíkos szépségeket. Mert kell egy alap cucc... mondják a tervezők, és variálhatóságuk, egyszerűségük miatt tényleg kihagyhatatlan "cuccokra" lelhetünk náluk.

https://www.facebook.com/alapdarab/

A ruhák mellett örök divat a tengerész stílusú kiegészítők viselete is. Ékszerek, kendők, táskák… Ha egy kis rafinériát akarunk az outfitbe belecsempészni, akkor ezeket a színeket keverhetjük, variálhatjuk. A csíkos darabok mellé jól mutat egy harmadik színben pompázó egyszínű ékszer, táska vagy cipő, vagy épp a csíkos kiegészítőkkel dobhatjuk fel az egyszerű, egyszínű ruházatot. A tengerész jelképek is egyre közkedveltebbek a kiegészítők körében.

Panyi Zsuzsi ékszertervező csodálatos üvegékszerei között is ott ragyognak a kék-fehér-piros színben tündöklő Balaton Trimini és Balaton Trimax gyűrűk és láncok, s a panyizsuzsi márkához hűen nem magukra hívják fel a figyelmet, hanem viselőjüket csillogtatják. Valljuk be, azért még az apró kis egyszínű fülbevalót is mindig észrevesszük, legyen az akár egy vagy több színben pompázó.

www.panyizsuzsi.hu

A textilékszereket kedvelők Czok Ildi designer hangsúlyos és feltűnő czolori ékszerei mellett a visszafogottabb Möbius és Geom kollekciókból is szemezgethetnek.

http://czokildihu.bigcartel.comEgy ízig-vérig nő számára az öltözék fontos részét képezi a cipő, még akkor is, ha tombol a nyár. Színek, egyszerűség, természetesség, könnyedség és visszafogottság, egyedi minták és női formák: Mandragora design.

www.mandragoradesign.com

A Hooks táskákkal egész biztosan nem nyúlhatunk mellé, mindenki megtalálja az ízlésének és igényeinek megfelelő méretet, formát és színt. Minimalista formavilág jellemzi a strandtáskákat és kézitáskákat, a válltáskákat és nyári cekkereket egyaránt, ugyanakkor környezettudatosan, újrahasznosított anyagból "horgolódnak". Igazi értéket képviselnek, hiszen egyedi darabok, kézzel és szeretettel készülnek...

Hooks - mert az én táskám különleges...
www.hooks.hu
https://www.facebook.com/HOOKS.CROCHET.HANDMADE/

 

 

 

Forrás:
https://www.bluevelvetvintage.com/vintage_style_files/2015/06/09/decked-out-nautical-fashion-through-the-ages/
https://www.royalcollection.org.uk/collection/404873/king-edward-vii-1841-1910-when-albert-edward-prince-of-wales
https://hu.pinterest.com/pin/166070304994339544/
https://hu.pinterest.com/pin/493777546636945707/
https://hu.pinterest.com/pin/157063105728732305/
https://www.readersdigest.co.uk/lifestyle/fashion-beauty/how-the-sailors-got-their-stripes
https://hu.pinterest.com/flb72/madonna/?lp=true
https://www.myfacehunter.com/2011/08/kate-middleton-in-sailor-chic-alexander.html

 

„...mert az én táskám különleges... ”
Hooks mese...

Minden nőnek szüksége van egy kis „énidőre”, bármennyire is szeretjük a családunkat, muszáj kikapcsolódni. Kisgyermekes anyukaként igazi ünnepnapnak számított, amikor levehettem a macinacit és igazi csajos ruhába felöltözve végigsétáltam a körúton vagy a legközelebbi bevásárlóközpontban. Előfordult – és még ma is gyakran megesik -, hogy semmire nem volt szükségem, csupán egy kis környezetváltozásra. Mindig kiválasztottam a megfelelő ruhát, cipőt, és megkoronáztam az egészet az outfithez illő táskával, feltűnő ékszerrel. Ha pedig mégis vásárlásra került a sor – mert mindig van valami, amit egyszerűen nem szabad a boltban hagyni -, akkor nem izgultam amiatt, hogy nem fér a táskámba.

Néhány éve még horgolótűm se volt, ma már kiszorították a táskámból a szempillaspirált és az alapozót... :) Elsősorban női táskák kerülnek ki a kezeim alól, de igyekszem a kislányok kedvében is járni. Igyekszem modern nőknek megfelelő horgolt szépségeket létrehozni, és megcáfolni azt a tévhitet, hogy a horgolás régimódi. Megpróbálok egyéni kívánságokat is teljesíteni. Nincs két egyforma alkotásom, a maga nemében mindegyik egyedi.

Kapcsolat